Help, mijn peuter wil niet slapen!

Bijgewerkt op: 4 okt 2020

Om 20.00 uur word ik hartelijk ontvangen door de ouders van een peuter.

“Sorry, maar ons zoontje slaapt nog niet, zoals je hoort. En dit kan nog wel tot 22.30 uur duren. We zijn ten einde raad, doodmoe en weten het echt niet meer!

We willen dat de slaapproblemen van onze peuter zo snel mogelijk opgelost worden!"


“En daarom ben ik ook hier”, zeg ik opgewekt “en ik ga dit samen met jullie oplossen!” Een twijfelachtige glimlach verschijnt op het gezicht van beide ouders.

Vorige week hebben ze contact met mij opgenomen nadat ze via familie positieve ervaringen over mij hadden gehoord. “Fijn dat je zo snel al kon komen”, zegt de moeder. Aangezien ik iedere dag tot 14.00 uur werk en iedere avond, is de kans groot dat ouders snel bij mij terecht kunnen. Ik kom bij de ouders thuis op een tijdstip dat het hun uitkomt. Geen gedoe met oppas dus en in je eigen veilige omgeving. Nadat ik een lekkere kop koffie heb gekregen gaan we aan de slag.


Het is vandaag het 1e consult en daarbij ga ik de aard van de slaapproblemen die zich voordoen, verhelderen. Ik bespreek de zorgen van de ouders en vraag ze zoveel mogelijk toe te lichten met voorbeelden. Op deze manier krijg ik een zo reëel mogelijk beeld. “Alles hebben we al geprobeerd! Boos worden, geduldig blijven, erbij gaan liggen totdat hij slaapt, er weer uit halen, troosten en dat gaat soms zo uren door. We zien voortaan op tegen het moment van naar bed brengen en hebben zelf ook geen vrije tijd meer ’s avonds. En ’s nachts komt hij tegenwoordig ook! We geven hem dan maar een flesje melk, ook al heeft hij dat natuurlijk niet meer nodig op zijn leeftijd.”


Dit houd je uiteraard niet eindeloos vol en de wens van deze ouders is dan ook dat ze hun kindje voortaan rustig op bed kunnen leggen, zonder dat het bed ritueel eindeloos duurt en hun kindje zelfstandig en tevreden in slaap valt. En wanneer het ’s nachts wakker wordt hij ook weer snel en tevreden verder slaapt.

Een utopie? Nee, zeker niet! Inmiddels heb ik al heel veel gezinnen geholpen! Daar waar zij voorheen uren bezig waren om hun kindje in bed te krijgen/te laten slapen en/of ‘s nachts meerdere malen eruit moesten, is dit na een paar consulten opgelost. Ouders hebben hun avonden weer terug, het naar bed brengen is een leuk en gezellig moment en kind en ouders slapen heerlijk door!


3 op de 5 kinderen heeft slaapproblemen. Dit kan zowel met in en/of doorslapen te maken hebben. Het is het nummer 1 probleem waarvoor ouders bij mij komen.

Ik hoor veel ouders zeggen: “mijn kind wil niet slapen” of: “mijn peuter heeft slaapproblemen. “Misschien wil jouw kind niet in zijn eigen bed slapen of wil het alleen bij jou in bed slapen. Soms komt een kind steeds uit bed of valt het alleen in slaap als de ouders erbij zijn.

Hoe dan ook, slaapproblemen bij je kind doen zich op allerlei manieren voor. Maar wees gerust!

De meeste slaapproblemen lossen we samen op.