Waarom vervelen goed is voor je kind!

Bijgewerkt op: 15 dec 2020

Een vervelend of verveeld kind?

Je kind dat niet op de iPad, telefoon of ander scherm mag en vervolgens moppert/zeurt, klaagt dat hij niet weet wat hij moet doen, zijn broertje of zusje gaat vervelen of op een andere manier negatieve aandacht vraagt. We kennen het allemaal als ouder(s)

Maar is een kind dan vervelend?

Of verveelt het zich?

2 woorden die veel op elkaar lijken, qua schrijfwijze dan, maar toch een wereld van verschil zijn in betekenis.Het nut van vervelen

Kinderen vervelen zich soms gewoon. Maar het is helemaal niet erg als een kind zich af en toe verveelt.

Jezelf vervelen is zelfs goed!

Het komt n.l. de creativiteit ten goede. Kinderen die zich vervelen willen we vaak graag op weg helpen, zodat ze niet meer zeuren en weer wat gaan doen. Maar beter is om niet meteen allerlei ideeën aan te dragen en je kind(eren) zelf iets te laten bedenken. En als het na een tijdje echt niet lukt, kan je natuurlijk je kind best op weg helpen en stimuleren, maar doe dit vooral niet te snel.

Een kind dat zich verveelt moet namelijk aanspraak doen op zijn creatieve vermogens.

De functie van een fantasievriendje

Jonge kinderen gebruiken dan vaak hun fantasie:

een stok wordt opeens gebruikt als toverstaf, knuffels kunnen terug praten en de vloer wordt gebruikt als zwembad. Zo had ik vroeger als kind ook een enorme rijke fantasie.

Ik had een denkbeeldig vriendje, Stoffel de schildpad (een personage uit de Fabeltjeskrant).

Dit denkbeeldige vriendje zorgde vaak voor hilarische situaties, zoals mijn moeder mij weet te vertellen.


Zo deed ik regelmatig de voordeur open en terwijl ik dan 'wegwuif' bewegingen maakte zei ik: “ga maar naar buiten jij!” En dan stuurde ik Stoffel naar buiten. Of er kwam iemand op bezoek en wanneer deze persoon dan wilde gaan zitten, begon ik ineens heel hard te roepen: “nee, niet daar gaan zitten, dan ga je op Stoffel zitten!” Waarna de verschrikte persoon vervolgens een halve meter de lucht in sprong en verbaasd naar de lege plek op de bank staarde!

Haha! Ik zie het al helemaal voor mij! Maar voor mij was dit ernst. En beleefde ik het als heel echt. Kinderen staan bekend om hun wilde, maar ook leuke fantasieën. Als ouder kun je soms raar opkijken van wat je kind heeft verzonnen en vaak kun je er ook enorm om lachen. Maar het is niet alleen maar gewo