top of page

Waarom vervelen goed is voor je kind!

Bijgewerkt op: 15 dec. 2020

Een vervelend of verveeld kind?

Je kind dat niet op de iPad, telefoon of ander scherm mag en vervolgens moppert/zeurt, klaagt dat hij niet weet wat hij moet doen, zijn broertje of zusje gaat vervelen of op een andere manier negatieve aandacht vraagt. We kennen het allemaal als ouder(s)

Maar is een kind dan vervelend?

Of verveelt het zich?

2 woorden die veel op elkaar lijken, qua schrijfwijze dan, maar toch een wereld van verschil zijn in betekenis.Het nut van vervelen

Kinderen vervelen zich soms gewoon. Maar het is helemaal niet erg als een kind zich af en toe verveelt.

Jezelf vervelen is zelfs goed!

Het komt n.l. de creativiteit ten goede. Kinderen die zich vervelen willen we vaak graag op weg helpen, zodat ze niet meer zeuren en weer wat gaan doen. Maar beter is om niet meteen allerlei ideeën aan te dragen en je kind(eren) zelf iets te laten bedenken. En als het na een tijdje echt niet lukt, kan je natuurlijk je kind best op weg helpen en stimuleren, maar doe dit vooral niet te snel.

Een kind dat zich verveelt moet namelijk aanspraak doen op zijn creatieve vermogens.

De functie van een fantasievriendje

Jonge kinderen gebruiken dan vaak hun fantasie:

een stok wordt opeens gebruikt als toverstaf, knuffels kunnen terug praten en de vloer wordt gebruikt als zwembad. Zo had ik vroeger als kind ook een enorme rijke fantasie.

Ik had een denkbeeldig vriendje, Stoffel de schildpad (een personage uit de Fabeltjeskrant).

Dit denkbeeldige vriendje zorgde vaak voor hilarische situaties, zoals mijn moeder mij weet te vertellen.


Zo deed ik regelmatig de voordeur open en terwijl ik dan 'wegwuif' bewegingen maakte zei ik: “ga maar naar buiten jij!” En dan stuurde ik Stoffel naar buiten. Of er kwam iemand op bezoek en wanneer deze persoon dan wilde gaan zitten, begon ik ineens heel hard te roepen: “nee, niet daar gaan zitten, dan ga je op Stoffel zitten!” Waarna de verschrikte persoon vervolgens een halve meter de lucht in sprong en verbaasd naar de lege plek op de bank staarde!

Haha! Ik zie het al helemaal voor mij! Maar voor mij was dit ernst. En beleefde ik het als heel echt. Kinderen staan bekend om hun wilde, maar ook leuke fantasieën. Als ouder kun je soms raar opkijken van wat je kind heeft verzonnen en vaak kun je er ook enorm om lachen. Maar het is niet alleen maar gewoon leuk.

Jonge kinderen kunnen nog niet goed het onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid.

Wat kinderen nog niet weten of begrijpen vullen ze daarom aan met hun eigen fantasie. Vandaar dat fantasie voor een kind erg belangrijk is voor een goede ontwikkeling. Het gebruik van fantasie zorgt er namelijk voor dat een kind zich dingen in kan beelden, gevoelens of ervaringen kan uiten en leert verwerken en angsten de baas kan worden. Zo heeft een denkbeeldig vriendje ook een hele duidelijke en positieve functie! Een kind verzint een fantasievriendje dus niet, omdat het geen echte vriendjes heeft, maar voor hem/haar is het gewoon een veilige manier om de wereld om hen heen te ontdekken. Door een fantasievriendje bijvoorbeeld de schuld te geven van iets wat je als kind zelf hebt gedaan, begint een kind te leren wat wel en niet mag. De functie van een fantasievriendje is ook om moeilijke situaties door te komen, bijvoorbeeld wanneer een kind een nare periode doormaakt (denk aan; ziekte, scheiding etc.). En het kan ervoor zorgen dat je kind zich optrekt aan zijn/haar fantasievriendje. Denk hierbij bijvoorbeeld aan iets wat je kind nog net niet in zijn eentje kan.

Wanneer je kind zich inbeeld dat zijn fantasievriendje dit al wel kan, leert je kind daadwerkelijk van het fantasievriendje. Ook helpt het bij de sociale ontwikkeling. Doordat je kind hardop tegen het ‘vriendje’ praat, leert hij/zij om te gaan met conflicten en stimuleert het de taalontwikkeling.

Stimuleer fantasiespel bij je kind dus zeker!

Hebben alle kinderen fantasie?

Jazeker, alleen geeft ieder kind er een eigen invulling aan en is het bij de één heel duidelijk zichtbaar, doordat het veel rollenspellen speelt en bij de ander minder zichtbaar. Het ene kind heeft een hele periode een fantasievriendje, terwijl een ander kind veel bezig is met zich te verkleden en zich op die manier leert te verplaatsen in een ander. Of je kind speelt veel met Lego en bouwt op die manier zijn ‘eigen wereld’.

Fantasie horende bij de leeftijd

Een kind leert abstracte begrippen te begrijpen rond zijn 3e jaar. Het begint dan te denken over dingen die er op dat moment niet zijn. Als je kind eenmaal op deze manier kan denken, kan hij ook dingen verzinnen. De fantasieverhalen en fantasiespelletjes ontstaan. Je kind leert ‘te doen alsof’.

Bij jonge kinderen lopen fantasie en werkelijkheid nog door elkaar heen. Dit is de periode van ‘magisch denken’, waarin alles kan in de verbeelding van je kind. Je kind gelooft dat wat hij denkt, ook echt gebeurt. Deze periode zie je vooral bij kinderen in de leeftijd van 3-6 jaar. Tijdens deze periode kunnen er ook vaak angsten ontstaan. De fantasie kan namelijk leuke beelden oproepen bij je kind, maar ook enge beelden. Neem de angst altijd serieus en probeer als ouder de oorzaak van de angst te achterhalen, ook al valt dit niet altijd mee.

Tussen zijn 6e en 7e levensjaar maakt je kind een grote sprong in zijn cognitieve ontwikkeling.

Je kind leert dan concreet te denken. Dat betekent dat hij minder fantasie krijgt.

Laat jij je kind zichzelf regelmatig eens lekker vervelen?

Heeft jouw kind een rijke fantasie?

Hoe ga jij hiermee om als ouder?

Stimuleer jij dit?

Lieve groet, Joyce

129 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page