top of page

Mijn zoontje houdt van nagellak en mijn dochter klimt in bomen!

Bijgewerkt op: 2 nov. 2020

"Heeft jouw zoontje nagellak op?! Dat zou mijn zoon echt niet mogen!"

Deze opmerking kreeg ik een tijd geleden te horen van een kennis. Mijn zoontje heeft een tijd in een fase gezeten dat hij het heel leuk en mooi vond om nagellak op te hebben. Geen enkel probleem vind ik, maar daar denken sommigen blijkbaar toch anders over.

Dat zette mij aan het denken over de verschillen tussen jongens en meisjes.

Verschillen jongens en meisjes Zo verloopt de ontwikkeling van jongens over het algemeen wat langzamer dan meisjes de eerste jaren van hun leven. Zowel fysiek als cognitief. Jongens zijn vaak later zindelijk en hebben meestal langer behoefte aan "verzorging" dan meisjes. De zelfredzaamheid van meisjes komt vaak eerder op gang.

Ze willen vaak al op jonge leeftijd alles "zelluf doen!" Dus als je dochter zich op 5 jarige leeftijd al prima kan aan- en uitkleden, hoef je niet verbaasd te zijn als je zoontje dit nog niet kan of het zelfs nog niet eens wil proberen. Naast deze fysieke en cognitieve verschillen in ontwikkeling, zijn er ook nog eens de verschillen in temperament en karakter.

Jongens zijn bijvoorbeeld ook veel meer fysiek dan meisjes. Ze zijn drukker, meer aanwezig en hebben vaak nóg meer behoefte aan beweging en een uitlaatklep dan meisjes. Jongens zijn vaak net jonge honden. Die moeten ook een paar keer per dag uitgelaten worden om hun energie kwijt te kunnen! Dus als je je afvraagt waarom je zoontje nu altijd zo ontzettend druk is, dan KAN dat te maken hebben met het feit dat hij zijn energie niet genoeg kwijt kan en er gewoonweg wat vaker op uit moet. Buiten rennen, wandelen, spelen, minimaal 2 keer per dag, ongeacht het weer hebben ze echt nodig!

Kleding en speelgoedkeuze En dan hebben we nog te maken met de verschillen in kleding en keuze voor speelgoed. Ik ben daar zelf altijd heel makkelijk in geweest. Mijn kinderen bepalen zelf waar ze mee spelen en wat ze aantrekken. Zo heeft mijn 7 jarige dochter bijvoorbeeld nog nooit naar poppen omgekeken, staat haar prachtige rieten poppenwagentje dat ze bij haar geboorte kreeg van mijn lieve zus, nog steeds onaangeraakt op haar kamertje, net als de prachtige prinsessenjurk die ze voor haar 2e verjaardag kreeg. Ze voetbalt, klimt in bomen en klimt overal op. Jurken en rokken trekt ze NIET aan. Ze loopt het liefste op gympen, wil een spijkerbroek/joggingbroek aan en draagt graag een pet. De laatste tijd heeft ze dan ook nog vaak een capuchon trui aan en moet die capuchon dan ook nog over haar pet heen. Ik heb dus tegenwoordig eigenlijk een soort rapper als dochter! HAHA!

En roze vind ze vreselijk! Dit heeft ze overigens niet van een vreemde, want ik was vroeger precies hetzelfde! Een stoer meisje. En ik vind het eigenlijk ook wel heel leuk. Maar was ze nu wel een echt prinsessenmeisje geweest dat van jurkjes, roze en poppen hield, dan was dat uiteraard ook prima geweest!


Mijn zoontje daarentegen vind het wel leuk om met poppen te spelen en heeft dus een fase gehad dat hij graag nagellak op wilde. Geen enkel probleem, vind ik. Aan de andere kant is het ook wel een echte jongen, met druk gedrag en laat hij zich nog heel graag helpen en verzorgen.

Identiteitsvorming

Een kind is zoals hij is en ik vind het heel belangrijk dat hij of zij de kans krijgt om zijn/haar eigen identiteit te kunnen vormen. En dat begint dus al vroeg in het leven van je kind. Onbewust zijn kinderen daar al op jonge leeftijd naar op zoek. Maar het is de kunst om dit als ouder(s) te zien en te stimuleren. Het is al zo moeilijk om later als je groot bent jezelf te kunnen zijn en te vertrouwen op hetgeen wat jij doet en waar jij voor kiest en staat, dat dat gewoon OK is. En om je eigen identiteit te kunnen vormen, MOET je op zoek mogen. En niet klakkeloos de normen en waarden van je ouder(s) overnemen , zonder eerst zelf onderzoek gedaan te hebben. Dus ben ik ervan overtuigd dat wanneer je als ouder(s) de eigenheid van een kind al vroeg stimuleert, net als de keuzes die ze maken, ze daar later alleen maar profijt van hebben.

Wat vind jij hiervan? Hoe ga jij hiermee om als ouder en/of professional? En wil je meer weten over de verschillen tussen jongens en meisjes? En hoe je daar het beste mee om kan gaan?

Stel gerust je vraag aan mij.

60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page