3 tips voor een fijne sinterklaastijd met je kind

Bijgewerkt op: nov 22Voor veel jonge kinderen zorgt de sinterklaastijd voor veel onrust.

Daardoor slapen ze moeilijker, zijn ze drukker en worden ze soms vervelend. Dat heeft te maken met de ontwikkelingen die hun bewustzijn doormaakt: fantasie en werkelijkheid lopen dwars door elkaar heen.

Hoe zit dat? En hoe kun jij ze een handje helpen?


Om te kunnen begrijpen wat er in het hoofd van een jong kind omgaat en hier op een juiste manier bij aan te kunnen sluiten, start ik met een korte introductie over de fantasiewereld van het kind.

Kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar kunnen moeilijk tot geen onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid. Kinderen in deze leeftijd geloven bijvoorbeeld dat bomen pijn hebben als ze blaadjes verliezen, insecten je kunnen opeten en een lieveheersbeestje op het been van je kind kan leiden tot totale paniek. Wat kinderen niet begrijpen vullen ze aan met hun eigen fantasie.


Een kind leert abstracte begrippen te begrijpen rond zijn 3e jaar. Het begint dan te denken over dingen die er op dat moment niet zijn. Als je kind eenmaal op deze manier kan denken, kan hij ook dingen verzinnen. De fantasieverhalen en fantasiespelletjes ontstaan. Je kind leert ‘te doen alsof’. Vaak zie je dan ook de rollenspellen ontstaan.


De fantasieontwikkeling van kinderen is vaak een ondergewaardeerd stuk in de ontwikkeling van het kind. Maar fantasiespel is ontzettend belangrijk!

Fantasie heeft namelijk een heel belangrijke functie. Het gebruik van fantasie zorgt er voor dat een kind zich dingen in kan beelden, het maakt je creatief, je leert gevoelens of ervaringen uiten en verwerken en angsten de baas worden. Hierdoor leert een kind de wereld om zich heen beter begrijpen. Rollenspellen, poppenkast, verkleedspellen dragen hier dus optimaal aan bij.


De volgende fase is de fase van het magisch denken (3-6 jaar). Het begrip ‘magisch denken’ omvat dat alles mogelijk is in het fantasiespel van het kind. Je kind denkt dat wat hij of zij verzint ook echt gebeurt. Het hoogtepunt van het zogenoemde ´magisch denken´, ligt tussen 3 en 5 jaar. Fantasie en werkelijkheid loopt nog door elkaar heen.


Pas rond de leeftijd van 6-7 jaar beginnen kinderen het verschil tussen fantasie en werkelijkheid te zien.

Ik deel graag de volgende 3 tips met je voor een fijne Sinterklaas tijd met je kind: 1. Zorg voor voldoende slaap/rust Ieder kind heeft voldoende slaap en rust nodig. Hij/zij functioneert beter, neemt voedingsstoffen beter op en kan lichamelijk en geestelijk meer aan. Vaak wordt helaas onderschat wat de periode rondom Sinterklaas doet met een kind.

Kijk eens naar de volgende veel voorkomende voorbeelden: Jij denkt: "leuk, naar sint en piet bij mij op het werk”, maar je kind schrikt zich vervolgens een ongeluk als hij/zij sint en piet ineens van zo dichtbij ziet. Of een kind dat zomaar bij sint op schoot gezet word en het vervolgens op een huilen zet. "Maar het is zo leuk voor de foto", hoor ik ouders dan zeggen. Onderschat niet wat voor impact dit op een jong en/of prikkelgevoelig kind kan hebben.


"Daar zit je kind, huilend b