4 tips voor een fijne sinterklaastijd met je kind


De spanning en drukte rondom Sinterklaas kunnen voor veel onrust zorgen. En van onrust worden kinderen drukker. Natuurlijk ligt dit ook aan het karakter van je kind, maar de meesten zullen zich anders gedragen dan normaal. Zeker kinderen tussen de 3 en 7 jaar. Kinderen met autisme of hoog gevoelige kinderen hebben het vaak extra moeilijk, zij krijgen maar geen grip op de situatie.

Wat kan je dus het beste doen of juist laten tijdens deze dagen?

Ik deel graag de volgende 4 tips met je voor een fijne Sinterklaas tijd met je kind: 1. Zorg voor voldoende slaap/rust Ieder kind heeft voldoende slaap en rust nodig. Hij/zij functioneert beter, neemt voedingsstoffen beter op en kan lichamelijk en geestelijk meer aan. Vaak wordt onderschat wat de periode rondom Sinterklaas doet met een kind. Een ouder denkt bijvoorbeeld.: "leuk, naar sint en piet bij mij op het werk”, maar je kind schrikt zich vervolgens een ongeluk als hij/zij sint en piet ineens van zo dichtbij ziet. Of een kind dat zomaar bij sint op schoot gezet word en het vervolgens op een huilen zet. "Maar het is zo leuk voor de foto", hoor ik ouders dan zeggen. Onderschat niet wat voor impact dit op een jong en/of prikkelgevoelig kind kan hebben.

2. Indrukken helpen verwerken Door al deze indrukken hebben kinderen vaak nog meer slaap/rust nodig dan anders. Ze verwerken alle indrukken vaak in hun slaap, waardoor ze al moeilijker in slaap komen of onrustiger slapen. Zorg er dus voor dat je kind wat vroeger in bed ligt dan normaal en zorg voor extra rustmomenten op een dag. B.v. even met een boekje verplicht op de bank of een filmpje kijken. Doe dit samen met je kind, daar wordt hij/zij vaak rustiger van. En neem de dag even door met je kind voordat hij/zij gaat slapen. Zo kunnen ze hun eerste indrukken alvast verwerken en hoeft dit niet allemaal tijdens hun slaap te gebeuren.

3. Behoed je kinderen voor teveel cadeaus Je kent het vast wel. Je kind wordt overladen met cadeaus. Sinterklaas wordt namelijk gevierd bij opa en oma, op het werk van papa/mama, bij de sportclub en thuis.

Als ouder verwen je je kind graag. Natuurlijk. Ik word ook heel blij van de enthousiaste gezichtjes van mijn kinderen wanneer zij een cadeautje uitpakken. Alleen is het belangrijk om te beseffen dat je kind verwennen of extra aandacht geven, niet enkel zit in het geven van cadeaus. En al helemaal niet in het geven van heel veel cadeaus. Kinderen overzien het geheel ook niet meer, als ze heel veel cadeaus krijgen. Ze gaan dan van het ene naar het andere cadeau en daar worden ze nu juist drukker van! Dat zijn teveel prikkels in een keer. Je kan je kind ook verwennen (met extra aandacht) door eens een uitgebreide één op één activiteit met je kind te doen. Haal b.v. samen met je peuter eens een héél groot boek bij de bibliotheek. Je hebt van die grote prentenboeken, die je nauwelijks kan dragen (haha). En dat is natuurlijk mega interessant voor je kind. Lees je kind hier iedere dag op een vast tijdstip uit voor. En doe dit dan overdag, als extraatje, aangezien de meeste kinderen voor het slapen gaan al voorgelezen worden. En kies voor maximaal 2 momenten waarop je Sinterklaas viert met je kind(eren). B.v. bij je thuis en eventueel nog bij opa en oma. Beter is nog om dit te combineren. Vaak vieren kinderen hiernaast namelijk ook nog Sinterklaas op school of het kinderdagverblijf/peuterspeelzaal. En een oververmoeid kind ziet de lol er toch niet meer van in.

4. Schaf gezamenlijk cadeaus aan Kies er ook eens voor om gezamenlijk cadeaus aan te schaffen. Een kind heeft er namelijk uiteindelijk veel meer aan om 2 goede en degelijke cadeaus te krijgen waar ze lang mee kunnen spelen en echt iets aan hebben zoals b.v. een uitgebreide lego set, of kapla, dan heel veel kleine (goedkopere) cadeaus die vaak minder goed van kwaliteit zijn.

En je kind overziet het geheel ook vaak niet meer als ze heel veel cadeaus krijgen. Vooral voor kinderen die gevoelig zijn voor prikkels/indrukken (zoals baby's of hoog sensitieve kinderen) is het helemaal niet goed om veel cadeaus te krijgen. Dit zorgt er namelijk voor dat ze niet meer kunnen kiezen waar ze mee willen spelen en waardoor ze dan al snel overprikkeld raken en dus onrustiger en drukker worden. En zit je uiteindelijk na Sinterklaas toch met een container aan nieuwe cadeaus, omdat je kinderen gewoon door anderen toch zo "verwend" zijn?

TIP: leg dan een aantal cadeaus tijdelijk weg en kies ervoor deze weer tevoorschijn te halen op momenten dat ze weer toe zijn aan iets anders. Dit doe ik bij mijn eigen kinderen ook en dat werkt heel goed!

Joyeux wenst alle kinderen en papa’s en mama’s alvast een hele fijne Sinterklaas tijd toe!

82 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven