top of page

3 tips voor een fijne sinterklaastijd met je kind

Bijgewerkt op: 22 nov. 2021Voor veel jonge kinderen zorgt de sinterklaastijd voor veel onrust.

Daardoor slapen ze moeilijker, zijn ze drukker en worden ze soms vervelend. Dat heeft te maken met de ontwikkelingen die hun bewustzijn doormaakt: fantasie en werkelijkheid lopen dwars door elkaar heen.

Hoe zit dat? En hoe kun jij ze een handje helpen?


Om te kunnen begrijpen wat er in het hoofd van een jong kind omgaat en hier op een juiste manier bij aan te kunnen sluiten, start ik met een korte introductie over de fantasiewereld van het kind.

Kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar kunnen moeilijk tot geen onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid. Kinderen in deze leeftijd geloven bijvoorbeeld dat bomen pijn hebben als ze blaadjes verliezen, insecten je kunnen opeten en een lieveheersbeestje op het been van je kind kan leiden tot totale paniek. Wat kinderen niet begrijpen vullen ze aan met hun eigen fantasie.


Een kind leert abstracte begrippen te begrijpen rond zijn 3e jaar. Het begint dan te denken over dingen die er op dat moment niet zijn. Als je kind eenmaal op deze manier kan denken, kan hij ook dingen verzinnen. De fantasieverhalen en fantasiespelletjes ontstaan. Je kind leert ‘te doen alsof’. Vaak zie je dan ook de rollenspellen ontstaan.


De fantasieontwikkeling van kinderen is vaak een ondergewaardeerd stuk in de ontwikkeling van het kind. Maar fantasiespel is ontzettend belangrijk!

Fantasie heeft namelijk een heel belangrijke functie. Het gebruik van fantasie zorgt er voor dat een kind zich dingen in kan beelden, het maakt je creatief, je leert gevoelens of ervaringen uiten en verwerken en angsten de baas worden. Hierdoor leert een kind de wereld om zich heen beter begrijpen. Rollenspellen, poppenkast, verkleedspellen dragen hier dus optimaal aan bij.


De volgende fase is de fase van het magisch denken (3-6 jaar). Het begrip ‘magisch denken’ omvat dat alles mogelijk is in het fantasiespel van het kind. Je kind denkt dat wat hij of zij verzint ook echt gebeurt. Het hoogtepunt van het zogenoemde ´magisch denken´, ligt tussen 3 en 5 jaar. Fantasie en werkelijkheid loopt nog door elkaar heen.


Pas rond de leeftijd van 6-7 jaar beginnen kinderen het verschil tussen fantasie en werkelijkheid te zien.

Ik deel graag de volgende 3 tips met je voor een fijne Sinterklaas tijd met je kind: 1. Zorg voor voldoende slaap/rust Ieder kind heeft voldoende slaap en rust nodig. Hij/zij functioneert beter, neemt voedingsstoffen beter op en kan lichamelijk en geestelijk meer aan. Vaak wordt helaas onderschat wat de periode rondom Sinterklaas doet met een kind.

Kijk eens naar de volgende veel voorkomende voorbeelden: Jij denkt: "leuk, naar sint en piet bij mij op het werk”, maar je kind schrikt zich vervolgens een ongeluk als hij/zij sint en piet ineens van zo dichtbij ziet. Of een kind dat zomaar bij sint op schoot gezet word en het vervolgens op een huilen zet. "Maar het is zo leuk voor de foto", hoor ik ouders dan zeggen. Onderschat niet wat voor impact dit op een jong en/of prikkelgevoelig kind kan hebben.


"Daar zit je kind, huilend bij Sint op schoot"

Door al deze indrukken hebben kinderen vaak nog meer slaap/rust nodig dan anders. Ze verwerken alle indrukken vaak in hun slaap, waardoor ze al moeilijker in slaap komen of onrustiger slapen. Zorg er dus voor dat je kind wat vroeger in bed ligt dan normaal en zorg voor extra rustmomenten op een dag. B.v. even met een boekje verplicht op de bank of een filmpje kijken. Doe dit samen met je kind, daar wordt hij/zij vaak rustiger van. En neem de dag even door met je kind voordat hij/zij gaat slapen. "Wat vond je leuk vandaag? Wat vond je niet leuk?" Zo kunnen ze hun eerste indrukken alvast verwerken en hoeft dit niet allemaal tijdens hun slaap nog te gebeuren.

2. Vier het niet te vaak Je kent het vast wel. Je kind wordt overladen met cadeaus. Sinterklaas wordt namelijk gevierd bij opa en oma, op het werk van papa/mama, bij de sportclub en thuis.

Als ouder verwen je je kind graag. Natuurlijk. Ik word ook heel blij van de enthousiaste gezichtjes van mijn kinderen wanneer zij een cadeautje uitpakken. Alleen is het belangrijk om te beseffen dat je kind verwennen of extra aandacht geven, niet enkel zit in het geven van cadeaus. En al helemaal niet in het geven van heel veel cadeaus. Kinderen overzien het geheel ook niet meer, als ze heel veel cadeaus krijgen. Ze gaan dan van het ene naar het andere cadeau en daar worden ze nu juist drukker van!

Dat zijn teveel prikkels in een keer.

Je kan je kind ook verwennen (met extra aandacht) door eens een uitgebreide één op één activiteit met je kind te doen. Haal b.v. samen met je peuter eens een héél groot boek bij de bibliotheek. Je hebt van die grote prentenboeken, die je nauwelijks kan dragen (haha). En dat is natuurlijk mega interessant voor je kind. Lees je kind hier iedere dag op een vast tijdstip uit voor. En doe dit dan overdag, als extraatje, aangezien de meeste kinderen voor het slapen gaan al voorgelezen worden.

En kies het liefste maximaal 2 momenten waarop je Sinterklaas viert met je kind(eren). B.v. bij je thuis en eventueel nog bij opa en oma. Beter is nog om dit te combineren. Vaak vieren kinderen hiernaast namelijk ook nog Sinterklaas op school of het kinderdagverblijf/peuterspeelzaal. En een oververmoeid kind ziet de lol er echt niet meer van in, geloof me!

3. Geef niet teveel kado's Kies er ook eens voor om gezamenlijk cadeaus aan te schaffen. Een kind heeft er namelijk uiteindelijk veel meer aan om 2 goede en degelijke cadeaus te krijgen waar ze lang mee kunnen spelen en echt iets aan hebben zoals b.v. een uitgebreide lego set, of kapla, dan heel veel kleine (goedkopere) cadeaus die vaak minder goed van kwaliteit zijn én minder

En je kind overziet het geheel ook vaak niet meer als ze heel veel cadeaus krijgen. Jonge kinderen zijn nog extra gevoelig voor prikkels/indrukken. Het levert je kind dus uiteindelijk niets op door heel veel cadeaus te krijgen. Je zal misschien denken; "ja echt wel, mijn kind is super blij als hij heel veel cadeaus krijgt." Voor de korte termijn zal dit inderdaad ook zo zijn (blijdschap), maar voor de lange termijn voegt het voor je kind niets toe. Het zorgt er namelijk voor dat ze niet meer kunnen kiezen waar ze mee willen spelen, waardoor ze dan al snel overprikkeld raken en dus juist onrustiger en drukker worden.

En zit je uiteindelijk na Sinterklaas toch met een container aan nieuwe cadeaus, omdat je kinderen gewoon door anderen toch zo "verwend" zijn?

TIP: leg dan een aantal cadeaus tijdelijk weg en kies ervoor deze weer tevoorschijn te halen op momenten dat ze weer toe zijn aan iets anders. Dit doe ik bij mijn eigen kinderen ook en dat werkt heel goed!

Joyeux wenst alle kinderen en papa’s en mama’s alvast een hele fijne Sinterklaas tijd toe!

154 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page