top of page

Wijk af en toe eens af van de vaste regels binnen je gezin!

Het is meivakantie.

De kindjes zijn 2 weken vrij van school. Dit jaar gaan we niet op vakantie, maar gaan we dagjes weg.

Een dagje naar een oud vestingstadje en poffertjes eten, een boottochtje over de Binnendieze in Den-bosch, waarbij de route nu speciaal voor het Jeroen Bosch jaar is aangekleed met Jeroen Bosch figuren, naar een leuke buitenspeeltuin en nog naar de Apenheul.

De kinderen vinden het allemaal fantastisch en genieten volop.

Wijk eens af van het normale

Maar wat het écht speciaal voor ze maakt is dat tijdens deze vakantie alles een keer anders mag dan tijdens de schoolweken. Daar lijken ze nog meer van te genieten dan alle dagjes uit. Kinderen vinden dit heel bijzonder, juist omdat je een keer afwijkt van de vaste regels en rituelen die er normaal gesproken gelden binnen het gezin.

Probeer het maar eens! (extra kliederen en opruimen gratis inbegrepen, maar succes gegarandeerd!)

Hierbij een overzicht van de leuke en gekke dingen die wij tijdens de vakantie doen met de kinderen:

Probeer het volgende eens uit. Succes gegarandeerd!

  • Ontbijten voor de t.v. in plaats van aan de ontbijttafel

  • Matras en kussens in de woonkamer en filmpjes kijken

  • Vakantieboterhammen eten. Je laat een heel brood bij de bakker in de lengte snijden, waardoor je hele lange boterhammen krijgt. Ieder kind krijgt zo’n lange boterham en mag die vervolgens beleggen met wat ze maar willen. Kijk niet raar op als je kind de combinatie van cervelaatworst, pindakaas, paté en vruchtenhagel heel erg lekker vindt!

  • 1x “vies” eten (zoals wij dat noemen): bedek de eettafel met een plastic tafelkleed. Vervolgens strooi je frietjes, snacks, stukjes komkommer, over de tafel heen. Dan nog (eventueel) appelmoes, mayonaise, ketchup op het tafelkleed (ja, je leest het goed, OP het tafelkleed) en smullen maar! Je hebt dus geen borden en bestek nodig. Wel servetjes, washandjes én een fototoestel om dit leuke moment vast te leggen! Kinderen vinden dit hilarisch!

  • Op een andere plek in huis slapen dan normaal. Mijn kinderen vinden het fantastisch als we een groot matras op hun slaapkamer op de grond leggen, waar ze dan met papa of mama een nachtje mogen slapen. Zo heb ik vannacht gezellig met mijn dochter op haar kamertje geslapen.

Consequentheid en duidelijkheid

Naast het feit dat het belangrijk is om consequent te zijn en duidelijkheid te scheppen (hierdoor voelt je kind zich veilig, omdat het weet waar het aan toe is en weet hoe ver het kan gaan), is het ook belangrijk om hier af en toe van af te wijken, zoals b.v. tijdens een vakantie. Je hebt dan een ander ritme (later naar bed, uitslapen etc.), dus zijn dat juist goede momenten om eens iets totaal anders te doen.

Het zorgt voor veel plezier, wat erg belangrijk is voor de band tussen je kind(eren) en jou als ouder.

En heb jij nog leuke ideeën, dan hoor ik ze graag!

NOTE: kinderen die goed in hun vel zitten en een normale ontwikkeling doorlopen, kunnen bovenstaande ideeén prima aan. En er dan dus ook volop van genieten. Kinderen die (een vorm van) autisme hebben, ADHD of op een andere manier juist meer structuur en duidelijkheid nodig hebben, kunnen hier juist erg door van slag raken. Kijk naar wat je kind aankan.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page