Help, mijn kind eet niet!


Strijd aan de eettafel. Een veel voorkomend probleem. Voor kleuters is het best moeilijk om te leren aan tafel te zitten en met bestek te eten.

De kans is groot dat ze met hun eten knoeien. Beschouw dit als ongelukjes die kinderen niet expres doen. Probeer rustig te blijven en zoek naar mogelijkheden om je kind te prijzen. Veel voorkomende eettafel problemen: - Weigeren aan tafel te komen - Van tafel lopen tijdens het eten - Klagen dat ze het eten niet lusten - Spelen en knoeien met eten - Weigeren om zelf te eten - Heel langzaam eten - Een driftbui krijgen Hoe ontstaan problemen aan de eettafel? Kleine kinderen vinden het vaak moeilijk om (lang) stil te zitten. Ze worden ook gemakkelijk afgeleid. Kinderen worden snel onrustig en druk als ze vinden dat de maaltijd te lang duurt of te saai is. Ouders kunnen onrealistische verwachtingen hebben van wat en hoeveel een kind moet eten. Kinderen lusten sommige dingen wel en andere niet. Als kinderen gevarieerd eten, is het niet nodig om hen te dwingen voedsel te eten dat ze niet lusten. Daarnaast kan hun eetlust ook nog eens van dag tot dag verschillen. Alle kinderen hebben wel eens een dag waarop ze niet zoveel trek hebben. Problemen kunnen ook ontstaan door de manier waarop de maaltijd verloopt. Het is voor kinderen moeilijker om een goed eetpatroon te ontwikkelen als ze kunnen eten wanneer ze willen. En soms maken de inspanningen die ouders doen om het ongewenste gedrag te verminderen, het probleem juist erger. Extra aandacht, zoals proberen het kind te overreden om te eten, dreigen of blijven discussiëren, kan een kind onbedoeld belonen voor niet eten of ander ongewenst gedrag.

Hoe kun je problemen aan tafel voorkomen?

- Eet op vaste tijden (ontbijt, lunch, avondeten en 2x een tussendoortje).

Schep niet teveel eten op voor je kindje. Wanneer ze meer willen, kunnen ze daar om vragen.

- Bereid je kind op tijd voor door te laten weten wanneer het eten klaar is.

Bij jonge kinderen werkt het vaak goed om een kookwekker te gebruiken. Ze kunnen dan nog even afmaken waar ze mee bezig waren en weten wanneer het tijd is om aan tafel te gaan.

- Vertel je kind wat de regels zijn.

B.V. "blijf zitten tot je van tafel mag", "eet met je lepel of vork", "eet je mond leeg voordat je gaat praten".

Vraag je kind voor het eten om de regels op te noemen. "Weet je nog wat de regels zijn tijdens het eten?" Kinderen vinden het vaak leuk om dit op te noemen. Geef ze een compliment wanneer ze één of meerdere regels op kunnen noemen. Straf niet wanneer je kind een regel niet opnoemt. Bekijk het positief. Wanneer ze zich aan één of meerdere regels houden, kan je je kind misschien extra belonen.

B.v. stickers verdienen. En 5 stickers is B.V. een extra verhaaltje voor het slapen. Leg je kind duidelijk uit wat de beloning is als hij zich aan de regels houdt tijdens het eten.

- Praat over censequenties.

Bepaal vooraf hoe je reageert op ongewenst gedrag. Zeg je kind wat er gebeurt als hij zich niet aan de regels houdt.

- Zorg dat alles klaar is wat je nodig hebt.

Daarmee kan je onnodig wachten voorkomen aan tafel.

Tijdens het eten.