top of page

Zwangerschapsverlof voorbij, ik mag weer aan het werk.


-Ook ik als pedagoog weet het af en toe even niet-

En toen zat mijn verlof erop. Na 5 maanden, mocht ik weer aan het werk. Een dubbel gevoel. Aan de éne kant fijn om weer eens “onder de mensen” te zijn en met iets anders bezig te zijn dan de zorg voor je kindje.

Aan de ander kant moeilijk. Want het betekende ook dat ik Mijntje 3 hele dagen in de week “achter moest laten”. Ook al had ik er nu veel meer vertrouwen in dat Mijntje het fijn zou hebben op het kinderdagverblijf.

En hiernaast kwamen de oma’s ook 1 dag per week (om en om) op Mijntje passen, dus dan kon ze lekker thuis blijven. De gebruiksaanwijzing die ik voor Mijntje had geschreven voor op het kinderdagverblijf, kregen de oma's uiteraard(!) ook. En ik hoorde ze denken, toen ik alles wat al op papier stond ook nog eens mondeling toe lichte: "ja ja, komt echt wel goed, we hebben zelf ook 2 kinderen opgevoed!" Maar voor mij was het belangrijk.

Ik wilde Mijntje veel structuur bieden. Aan de ene kant omdat het mij houvast gaf, anderzijds omdat ik weet hoe belangrijk dit is voor kinderen. Dus, vaste bedtijden, flestijden, wandelmomenten en speelmomenten (samen of alleen). En dit verwachtte ik dus ook van de oma's (grotendeels dan, want ik weet ook echt wel dat zij het af en toe anders deden en dat is ook niet erg). Nu hoor ik sommigen van jullie denken: "jeetje, wat overdreven zeg, het hoeft toch niet altijd op die manier" of: "is dat nu echt nodig?" En inderdaad, het hoeft niet altijd zo, er mag best eens van afgeweken worden, daar krijgt een kind niets van.

Maar het bieden van structuur gebeurd met een reden. Kinderen hebben dit gewoonweg nodig. En dat geldt voor alle kinderen. Rust, regelmaat en tijdig reageren op de behoeften van je kind. Dus voeding geven bij honger, troost bieden bij verdriet, ruimte geven voor het uiten van emoties, aandacht door te spelen met je kind en veel knuffelen.

Door middel van knuffelen worden er bij je kind overigens stofjes aangemaakt, die een heel positief effect hebben op de ontwikkeling. En wat is er nu heerlijker dan knuffelen met je kind? Of het nu een baby is of een kind van 6? Door bovenstaande te doen, ben je voorspelbaar voor je kind, wat als gevolg heeft dat je kind zich veilig voelt en vanuit die veiligheid is een kind pas in staat om zich verder te gaan ontwikkelen en zijn omgeving te exploreren(ontdekken). Tot over 2 weken!

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page