top of page

Mijn kind luistert zo slecht. Is dat normaal?

Alle kinderen zijn soms ongehoorzaam. Het is heel normaal dat ze meer vrijheid willen hebben en hun eigen beslissingen en keuzes willen maken als ze groter worden. Ongehoorzaamheid van kinderen is pas een probleem als het vaak voorkomt, bijvoorbeeld wanneer je kind in minder dan de helft van de gevallen jouw instructies opvolgt.

De meeste ouders krijgen voor het eerst met ongehoorzaamheid te maken aan het begin van de peuterleeftijd ( Rond de 2 jaar). "ik ben 2, dus ik zeg nee!" Ze gaan dan grenzen uitproberen en zich verzetten daartegen. Het is dan aan jou als ouder om duidelijke grenzen en regels te geven. Dit hebben ze nodig voor hun eigen bestwil.

Alhoewel sommige ouders aangeven het vermoeiend te vinden om steeds "nee" te zeggen en dit ook vol te houden, is het toch echt de tijd en investering waard. Wanneer je toegeeft, houd het negatieve gedrag (b.v. zeuren) wel op, maar dit is van tijdelijke aard, oftewel een korte termijn oplossing.

Het negatieve gedrag zal absoluut weer terugkeren en zeer waarschijnlijk in veel heftigere vorm dan de vorige keer. Je kind heeft n.l. geleerd dat het uiteindelijk zijn zin krijgt, dus zal deze keer zijn negatieve gedrag net zo lang volhouden totdat het weer zijn zin krijgt.

Maar waarom zijn kinderen nu ongehoorzaam en in welke valkuilen trappen ouders?

Lees verder in mijn blog: "waarom zijn kinderen ongehoorzaam?'

imagesU9BRZ4HT.jpg

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page