top of page

Lastige kinderen hebben ergens last van


boos kind.jpg

Kinderen communiceren via hun gedrag. Ze stellen vaak vragen via hun gedrag. Soms doen ze dat door negatief gedrag te laten zien: dwars zijn, niet luisteren, schoppen, slaan, gillen. Je kind kan ook juist teruggetrokken gedrag laten zien. Een kind laat nooit negatief gedrag zien om jou te pesten. Wel om je iets duidelijk te maken en het zal ook niet stoppen totdat het weet dat jij doorhebt wat hij bedoelt.

Negatief reageren op negatieve aandacht zal dus een averechts affect hebben.

Een kind wil gezien worden en zal dit desnoods willen bereiken door negatief gedrag te laten zien. Meestal omdat ze dan vrijwel zeker zijn van een reactie en dus aandacht krijgen. Sommige kinderen laten negatief gedrag zien omdat het voor hen dan in elk geval weer voorspelbaar en dus veilig is. De meeste ouders zijn namelijk tamelijk voorspelbaar in hun reactie op negatief gedrag. Het gaat om de overtuiging en de wil om te ontdekken wat je kind je wil zeggen. Dit zal je verder brengen dan het gedrag alleen maar zo snel mogelijk willen doen stoppen. Toch is het moeilijk om op een constructieve manier op negatieve aandacht te reageren.

Veel ouders zullen bang zijn dat ze dan hun kind belonen voor het dwars-zijn. Maar door niet in te gaan op het negatieve en wel in te gaan op de behoefte achter het negatieve gedrag kun je toch de situatie omzetten naar iets positiefs.

Een voorbeeld: een peuter trekt continu de keukenkastjes open terwijl je achter de computer zit. Benoem dat hij niet aan de keukenkastjes mag zitten en neem hem mee naar een geschikte plek om samen een spel te spelen.

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page