top of page

Temperamentvol kind. Heb jij er ook één?


-Ook ik als pedagoog weet het af en toe even niet-

Nu Mijntje 1 jaar was, begon haar zelfbesef duidelijk te groeien. Dit uitte zij door een sterke eigen wil en protesten zo nu en dan tentoon te spreiden. Dat ze pittig was, had ik bij de geboorte en de dagen daarna al door. Ze kwam krijsend ter wereld (“hoezo moet ik uit die lekkere warme buik? het is hier koud!”) en ook als ze honger had en ze kreeg niet snel genoeg haar voeding, dan ging ze enorm te keer! Dit werd ook nog eens bevestigd door de verpleegsters in het ziekenhuis: ”nou nou, wat een pittige tante!” Alhoewel ik op die uitspraken nu niet echt zat te wachten zo net na een bevalling en dan ook nog eens van je 1e kind. Want daar werd ik alleen maar onzekerder van.

Maar goed, Mijntje heeft het natuurlijk ook niet van een vreemde (ahum..) Mijn moeder vertelde mij eens dat ik als klein kind soms zo boos kon worden dat ik flauw viel. Deze breath-holding spells, zoals dat genoemd word, treden vaker op bij kinderen tussen zes maanden en vijf jaar oud wanneer er sprake is van een heftige emotie. Mocht je dit ooit meemaken met je kind; probeer rustig te blijven, want hoewel je je natuurlijk helemaal rot schrikt als ouder, kan het echt geen kwaad en komt je kind na een aantal seconden weer vanzelf bij. Dit heeft Mijntje gelukkig nooit gehad, maar ik kan jullie wel vertellen dat als onze dame boos, verdrietig of bang is dat het brandalarm dan afgaat!! Nu is Mijntje een typisch voorbeeld van een temperamentvol kind. Temperamentvolle kinderen zijn heel gewone kinderen met een aantal bijzondere eigenschappen. Zo zijn ze heel gevoelig, intens en opmerkzaam en hebben ze een bijzonder sterke eigen wil. Daar zitten mooie kanten aan. Ze krijgen door hun sterke wil bijvoorbeeld vaak een hoop voor elkaar, zijn erg empathisch en kunnen intens genieten. Maar die eigenschappen hebben ook schaduwkanten. Temperamentvolle kinderen kunnen extreem ver gaan om hun zin te krijgen, ze worden soms volledig overspoeld door hun intense emoties en kunnen veel last hebben van allerlei dingen die een ander kind niet eens opmerkt. Als je daar als ouder geen rekening mee houdt, kunnen driftbuien en hysterische huilbuien het gevolg zijn. Maar als je een temperamentvol kind goed begeleidt, zullen de voordelen van de eigenschappen steeds meer naar voren komen en blijken het heel lieve, zorgzame en sociale kinderen te zijn.” Is jouw kindje opvliegender en koppiger dan de meeste andere? Wellicht heb jij ook een temperamentvol kind.Van ouders vraagt dat net even een andere opvoedaanpak. Wil jij hier graag meer over weten en/of kan jij tips gebruiken hoe je nu het beste om kan gaan met deze pittige kleine mensjes? Neem dan vrijblijvend contact op met Joyeux.

Tot over 2 weken!

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page